Pilates - Yoga

Pilates
Στη συνεχή προσπάθειά μας για πλήρη θεραπευτικά προγράμματα ,προχωρήσαμε στην εξειδίκευση των φυσικοθεραπευτών του κέντρου μας στην μέθοδο Pilates , με νέα σειρά  σεμιναρίων .

  Στον ανακαινισμένο μας χώρο προσφέρονται πλέον ατομικά προγράμματα  Pilates. Η μέθοδος Pilates δημιουργήθηκε από τον JosephPilates πριν 70 χρόνια. Η βασική αρχή της μεθόδου είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα της κοιλιάς ( το κέντρο του σώματος , όπως συνήθiζε να λέει) . Η μέθοδος αυτή αποτελείται περίπου από 500 ασκήσεις ακριβείας στις οποίες συμμετέχει σώμα και νους.

  Στις αρχές τις δεκαετίας 90 ένας διορατικός φυσικοθεραπευτής ονόματι Γκάλαχερ  αγοράζει  τα δικαιώματα της μεθόδου και αποφασίζει να την κάνει γνωστή στον κόσμο προσεγγίζοντας αρχικά τους σταρ του Hollywood.

Ποιοι μπορεί να γυμνάζονται με  Pilates;

  Ο δημιουργός έλεγε για την μέθοδό του ότι είναι «ήπια για τις εγγείους , ασφαλής για τους υπερήλικες και δυναμική για αθλητές και χορευτές». Ο σχεδιασμός και εκτέλεση των ασκήσεων βασίζεται σε πολλές εναλλαγές με λίγες κατά βάσην  επαναλήψεις ώστε να τονώνονται κυρίως οι μύες και να μην δέχεται φορτίσεις το σκελετικό σύστημα.

  Μερικές από αυτές εκτελούνται σε ειδικά όργανα όπως το Pilates Reformer ,  από απόλυτα εξειδικευμένους συνεργάτες του κέντρου μας.

  Ο ασκούμενος με την μέθοδο νιώθει οτι έχει υποβληθεί σε ένα πλήρες  φυσικοθεραπευτικό μασάζ με θεραπευτικά αποτελέσματα χωρίς να νιώθει καταπονημένος.

Αποτελέσματα της μεθόδου

  Ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος ώστε να αποφεύγονται μελλοντικοί  τραυματισμοί , αλλά και τυχόν υποτροπή χρόνιων παθήσεων ( πχ. Αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, περιαρθρίτιδες , οστεοαρθρίτιδες, οστεοπενία, οστεοπόρωση κ.α).

  Στο κέντρο μας εφαρμόζεται σαν θεραπευτική μέθοδος από απόλυτα εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές με αξιολόγηση  κάθε περιστατικού ξεχωριστά και εκπόνηση ατομικού προγράμματος εφαρμογής.

Clinical Pilates -Θεραπευτικό Pilates

  Λειτουργεί  πληρως εξοπλισμένο τμήμα Clinical & Osteo-strong Pilates , όπου εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες μέθοδοι κλινικού pilates , από πιστοποιημένους φυσιοθεραπευτές.
Πρόκειται για την εξέλιξη και διαφοροποίηση της παραδοσιακής μεθόδου Pilates σύμφωνα με τις σύγχρονες γνώσεις γύρω από την εμβιομηχανική ανάλυση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Πρέπει να εφαρμόζεται από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές, καθώς απαιτεί την γνώση της εμβιομηχανικής και παθολογίας της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων.

Η μέθοδος clinical Pilates απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης ακόμα και σε περιπτώσεις όπου άλλα προγράμματα άσκησης δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Ο θεραπευτής προσαρμόζει το πρόγραμμα ασκήσεων στις ιδιαιτερότητες και ικανότητες του ασκούμενου συνεκτιμώντας όλες τις συνιστώσες της φύσης του προβλήματος του. Επιπλέον βοηθά τον ασκούμενο να κατανοήσει το πώς  λειτούργει το σώμα του και κατ’επέκταση τον τρόπο με τον οποίο μπορεί αυτός να το διαχειριστεί σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του.

Που αποσκοπεί η θεραπευτική εκδοχή του Pilates;

Η αδυναμία των μυών του κορμού και ο φτωχός κινητικός έλεγχος σχετίζονται με προβλήματα όπως οι πόνοι στην μέση, την πλάτη, τον αυχένα καθώς και άλλες περιοχές του σώματος.

Η μέθοδος Clinical Pilates αποσκοπεί στην βελτίωση της δύναμης των εν τω βάθει σταθεροποιών μυών του κορμού, της ελαστικότητας, της στάσης του σώματος μας, της ισορροπίας καθώς και στην βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργιάς.

Βασίζεται και πλαισιώνεται πλήρως από ερευνητικά δεδομένα και απευθύνεται σε ανθρώπους που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αποκατάστασης, με σκοπό την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, καθώς και στον γενικό πληθυσμό με στόχο την πρόληψη και βελτίωση της μυοσκελετικής λειτουργιάς.

Εξοπλισμός

Όλα τα μέσα εξασκήσεως είναι πιστοποιημένα από το Αμερικανικό κατασκευαστικό οίκο  Balanced Body :

  • UNIVERSAL REFORMER
  • BODY BOW
  • FOAM ROLLER
  • PHYSIO BOAL
  • MINI BARELS
  • PILATES CIRCLE
  • THERABANDS

  Επίσης διαμορφώνονται  προγράμματα personal training όπου υπό την καθοδήγηση γυμναστού, άριστα εκπαιδευμένου, ο αθλούμενος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, γυμνάζεται βάσει ενός ειδικά διαμορφωμένου ασκησιολογίου. Στόχος είναι η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, την ενδυνάμωση μυϊκών ομάδων και συνέπεια αυτών η στήριξη μυοσκελετικών προβλημάτων.

clinical pilates
Στη συνεχή μας προσπάθεια για πλήρη θεραπευτικά προγράμματα αποκατάστασης προχωρήσαμε στην δημιουργία νέου σύγχρονου κέντρου clinical pilates & οστεο-ενδυνάμωσης.
  Γυμναστές - Γυμνάστριες πιστοποιημένοι στο Clinical Pilates αναλαμβάνουν την ενδυνάμωση αποκατάσταση των μυοσκελετικών παθήσεων βάσει μεθόδου που
δημιουργήθηκε από τον Joseph Pilates πριν 70 χρόνια. Βασική αρχή της μεθόδου του είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα της κοιλιάς(το κεντρο του σώματος) όπως συνήθιζε να λέει ο Joseph Pilates. Με την φιλοσοφία ότι η μέθοδος Pilates «είναι ήπια για τις εγκύους,ασφαλής για τους υπερήλικες και δυναμική για αθλητές και χορευτές»στο κέντρο μας σε ατομικά ή και ομαδικά ολιγομελή τμήματα 2-4 ατόμων ( αυστηρά κατηγοριοποιημένα)προχωρούμε με γνώμονα την ασφαλή άσκηση. Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των ασκήσεων βασίζεται σε πολλές εναλλαγές με λίγες κυρίως  επαναλήψεις ώστε να τονώνοντας οι μύες και να μην φορτίζεται ο σκελετός και οι αρθρώσεις.

Τι είναι το Clinical Pilates?

Το Clinical Pilates ή αλλιώς κλινικό/θεραπευτικό pilates είναι ένα είδος ασφαλούς και αποτελεσματικής σωματικής άσκησης, που έχει ως βασικό στόχο τη βελτίωση της στάσης του σώματος, τη μυϊκή ενδυνάμωση του κορμού, την ισορροπία, την ελαστικότητα και τη σωστή αναπνοή.

Το Clinical Pilates είναι η εξέλιξη της μεθόδου pilates, πρόκειται για μία μέθοδο θεραπευτικού pilates η οποία λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες που έχουν ασθενείς με μυοσκελετικά ή άλλα (νευρολογικά, γυναικολογικά) προβλήματα προσαρμόζει τα προγράμματα εκγύμνασης με βάση τις ανάγκες και τυχόν περιορισμούς.Απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης και προσαρμόζεται αναλόγως, όταν υπάρχει συγκεκριμένη παθολογία όπως π.χ. χρόνια οσφυαλγία, αυχεναλγία, οστεοπόρωση, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α. Η βασική διαφορά είναι ότι το κλασικό pilates απευθύνεται σε υγιή πληθυσμό, ενώ το clinical pilates απευθύνεται σε άτομα που έχουν κάποια παθολογία, η οποία τους δημιουργεί περιορισμό στην κίνηση.

Οι ασκήσεις του clinical pilates εκτελούνται υπό την επίβλεψη πιστοποιημένου φυσικοθεραπευτή με εξειδίκευση στη μέθοδο pilates. Ο φυσικοθεραπευτής με βαθιά γνώση της ανατομίας, της παθολογίας καθώς και των μηχανισμών επούλωσης του οργανισμού, είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα απολύτως εξειδικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων με βάση τις ανάγκες του ασκούμενου.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασκήσεων Clinical Pilates προϋποθέτει, εκτός από τη λήψη του ιστορικού του ασκουμένου, την αξιολόγηση του μυοσκελετικού συστήματος και της φυσική κατάστασης, ώστε το πρόγραμμα να στοχεύει όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για βελτίωση της δύναμης, της ευλυγισίας, της ισορροπίας ή της αντοχής.

Το πρόγραμμα Pilates περιλαμβάνει ασκήσεις εδάφους και ασκήσεις σε εξειδικευμένα όργανα pilates. Ο θεραπευτής ακολουθεί ένα πρωτόκολλο καταγραφής και οργάνωσης των πληροφοριών σε σχέση με τον ασθενή. Η σειρά που ακολουθείται για την οργάνωση του θεραπευτικού πλάνου και των ασκήσεων που θα επιλεγούν για τον συγκεκριμένο ασθενή είναι η εξής:

    -καταγράφουμε το πρόβλημα του ασθενή μέσω της λήψης ιστορικού
    -στη συνέχεια αξιολογούμε το δυναμικό του ασθενή, την κινητική οργάνωση, τη μυϊκή δύναμη, τη μυϊκή συνέργεια, την αντοχή κλπ,
    -οργανώνουμε το θεραπευτικό πρόγραμμα βάση της αξιολόγησης και του ιστορικού του ασθενή,
    -θέτουμε τους στόχους του θεραπευτικού προγράμματος και λαμβάνουμε υπόψιν και τους στόχους του ίδιου του ασθενή, και πρέπει αυτοί να συμφωνούν με τους θεραπευτικούς στόχους, εφόσον δεν
αντικρούονται με την κλινική εικόνα και τις δυνατότητες του ασθενή,
    -επιλέγουμε πάντα τις κατάλληλες θεραπευτικές ασκήσεις, με βάση πάντα τις δυνατότητες του ασθενή,
    -δείχνουμε τον τρόπο που πρέπει να εκτελεστούν, επιβλέπουμε και διορθώνουμε ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί και να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα από αυτές. Γνωρίζοντας ως θεραπευτής τον ασθενή μας, καλύτερα μπορούμε να στοχεύσουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα και στην ορθή οργάνωση του σώματος και της λειτουργικής του αποκατάστασης σας ωςασθενή σε αποκατάσταση,
    -λειτουργούμε ως θεραπευτές για να εκτελεστούν οι ασκήσεις χωρίς αντενδείξεις για το συγκεκριμένο ασθενή μας, αλλά μόνο οι ασκήσεις αυτές που ενδείκνυνται,
    -πάντα οργανώνουμε τον τρόπο που δίνουμε το ασκησιολόγιο με την ευκολία της άσκησης προς τη δυσκολία, δηλαδή την έυκολη προς τη δύσκολη άσκηση, τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων και οργάνων για τη ορθή χρήση των συγκεκριμένων εξατομικευμένων ασκήσεων του ασθενή,  πρέπει να είμαστε γνώστες της φυσιολογικής και παθολογικής κίνησης καθώς είμαστε υπεύθυνοι για την οργάνωση της σωστής άσκησης βασισμένη στην εμβιομηχανική του σώματος,  τέλος, επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας κάθε φορά, καθώς ο ασθενής βελτιώνεται ή διαφοροποιείται η κινητική του οργάνωση.


Ενδεικτικές παθησεις που βοηθά το clinical pilates ( θεραπευτικό pilates)

    -Οστεοπόρωση
    -Σκλήρυνση κατά πλάκας
    -Προβλήματα μηνίσκου, επιγονατίδας
    -Ρήξη πρόσθιου χιαστού (ACL), οπίσθιου χιαστού (PCL)
    -Σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών
    -Τενοντίτιδες
    -Διαστρέμματα
    -Αθλητικές Κακώσεις
    -Ισχιαλγία
    -Οσφυαλγία
    -Αυχενικό Σύνδρομο
    -Σύνδρομο Απιοειδούς
    -Προβλήματα στις ιερολαγόνιες (SIJ)
    -Σύνδρομο στροφέων του ώμου
    -Παγωμένος ώμος
    -Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
    -Ινομυαλγία


Οφέλη του Clinical Pilates

    -Βελτίωση της αντίληψης του σώματος (body awareness)

    -Βελτίωση της μυϊκής δύναμης και ευλυγισίας

    -Πρόληψη τραυματισμών

    -Βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας

    -Βελτίωση της ισορροπίας

    -Αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με άγχος, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, ευερέθιστο έντερο, αυπνίες, ινομυαλγία.
οστεοενδυναμωση
1-4 γυναίκες και 1-10 άντρες θα παρουσιάσουν οστεοπόρωση με άμεσο κίνδυνο για κατάγματα σε καρπό - ισχίο - σπονδυλική στήλη. Η άσκηση όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος βοηθά στην πρόληψη όσο και θεραπεία της οστεοπόρωσης.
Οστεοπόρωση ή αλλιώς Πορώδες Οστό

Μετά τα τριάντα τα οστά αποδυναμώνονται. Αποτέλεσμα αυτού είναι η έλλειψη ισορροπίας και η σημαντική αύξηση του κινδύνου κατά τη βάδιση και τις καθημερινές δραστηριότητες, με χειρότερη πιθανή εξέλιξη μια πτώση και ενδεχομένως ένα κάταγμα. Οι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισχυρής οστικής πυκνότητας είναι πολλοί: άσκηση, διατροφή, ενεργητικός τρόπος ζωής, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, πρόσληψη ασβεστίουκαιβιταμίνης D.  Εσχάτως, σε όλα αυτά έχει προστεθεί και η επαναστατική μέθοδος της Οστεοενδυνάμωσης, μια διαδικασία η οποία συντελεί με τρόπο φυσικό, γρήγορο και ανώδυνο στην αύξηση της οστικής πυκνότητας μέσω της διαδικασίας της οστεογονικής φόρτισης.
Οστεοενδυναμωση. Μια Μοναδική Μέθοδος για την Ενίσχυση της Μυοσκελετικής Δύναμης.

Η πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι, προφανώς, η καλύτερη μέθοδος αποφυγής της.  Οι τρόποι πρόληψής της είναι σχεδόν αντίστοιχοι μ’ εκείνους της αντιμετώπισης ή αναστροφής της νόσου.  Η οστική υγεία πρέπει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για όλους μας και δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να εμφανίσουμε τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης για να δώσουμε στα οστά μας την προσοχή και το σεβασμό που τους αρμόζει.  Το χτίσιμο της οστικής μας μάζας συντελείται με φυσικό τρόπο περίπου μέχρι την ηλικία των τριάντα (30) ετών, όταν και αγγίζουμε τα επίπεδα της μέγιστης οστικής πυκνότητας.  Κατά τη διάρκεια αυτή, ο καθένας από μας έχει τη δυνατότητα να ‘’υποβοηθήσει’’ αυτή τη διαδικασία.

Υιοθετώντας έναν ενεργητικό τρόπο ζωής με στοχευμένη άσκηση, σωστή διατροφή και επαρκή έκθεση στον ήλιο για την πρόσληψη βιταμίνης D, μπορούμε να οδηγήσουμε τον εαυτό μας στα μέγιστα δυνατά επίπεδα οστικής μάζας.

Μετά την ηλικία των 30 αρχίζει η αναπόφευκτη διαδικασία απώλειας μέρους της οστικής μας πυκνότητας σε ετήσια βάση.  Ο ρυθμός αυτής της απώλειας ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και οδηγεί και σε συνεπακόλουθη μείωση της μυϊκής μας μάζας.  Ως γνωστόν, οστική και μυϊκή δύναμη  είναι έννοιες αλληλένδετες.  Ένα δυνατό σκελετικό σύστημα δρα υποστηρικτικά στους μυς μας και συνήθως καθορίζει τα ανώτατα όρια μυϊκής δύναμης που μπορεί να προσεγγίσει ένας οργανισμός.

Η μέθοδος OsteoStrong, κατάλληλη για άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας, εστιάζοντας στο σκελετικό σύστημα.

 Η άσκηση όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος βοηθά στην πρόληψη όσο και θεραπεία της οστεοπόρωσης.
Με ειδικές ασκήσεις η οστεοενδυναμωση βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης:
1. ασκήσεις ενδυνάμωσης (βαράκια) 2. Ασκήσεις ισορροπίας-ιδιοδεκτικοτητας.3. Ασκήσεις με το βάρος του σώματος 4. Ασκήσεις ελαστικότητας. 5. Λειτουργικές ασκήσεις (προσημείωση κινήσεων της καθημερινότητας).

Εφαρμογές της οστεοενδυναμωσης:
-οστεοπόρωση
-αθλητές για ενδυνάμωση, ενεργοποιεί την αύξηση της οστικής πυκνότηταςπου είναι  σημαντικό για έναν αθλητή. Εκτός από την προστασία από τα κατάγματα, η σκελετική ενδυνάμωση σε πολλές περιπτώσεις εξαλείφει τους περιορισμούς όσον αφορά το εύρος προσαρμογής (plateau) και τη μυϊκή ανάπτυξη.
-βελτίωση της ισορροπίας και της ευκινησίας σε όλες τις ηλικίες
-βελτίωση στάσης σώματος.Μέσα από τις συνεδρίες  οστεοενδυνάμωσης είναι δυνατόν να επιτευχθούν σημαντικές βελτιώσεις γρήγορα και για όλες τις ηλικίες, αφού ενεργοποιείται ολόκληρη η αλυσίδα του μυοσκελετικού συστήματος.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθέριος Πετρουτσόπουλος - KINISIS

    Βασ. Γεωργίου 11 & Σούρη
    15232 Χαλάνδρι
    210 6826927
    Ωράριο: Καθημερινά 8:30 - 20:30
    lpetroutsopoulos@gmail.com