Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού είναι μια αθλητική συνήθως κάκωση. Ο πρόσθιος χιαστός προσφέρει μεγάλη σταθερότητα στο γόνατο.
Οι τρεις κινήσεις που φορτίζουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο είναι:

Α) η στροφή του γόνατος

Β) η υπερέκταση του γόνατος

Γ) πρόσθια μετατόπιση της κνήμης σε σχέση με τον μηρό. Όταν το φορτίο που ασκείται είναι μεγαλύτερο από αυτό που αντέχει, τότε έχουμε ρήξη αυτού.


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΡΗΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

  Η χειρουργική αποκατάσταση είναι μια αρθροσκοπική επέμβαση η οποία χρησιμοποιεί μόσχευμα από άλλο σημείο του σώματος όπως κομμάτι τένοντα τον οπίσθιων μηριαίων μυών (το πλέον σύνηθες) ή κομμάτι του επιγονατιδικού συνδέσμου. Μετά τη χειρουργική επέμβαση αρχίζει η περίοδος αποκατάστασης που διαρκεί έως και 6 μήνες.


ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
 

  Η φυσικοθεραπεία για την ρήξη προσθίου χιαστού είναι σημαντικής αξίας για την τελική αποκατάσταση της βλάβης και κυρίως για την αποφυγή επανατραυματισμού, περιλαμβάνει δε πρωτόκολλο αποκατάστασης.

Γενικές αρχές:

  1. Έλεγχος της φλεγμονής, εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων.
  2. Άμεση επαναφορά της έκτασης του γόνατος.
  3. Εφαρμογή ειδικού νάρθηκα.
  4. Εξατομικευμένο πρόγραμμα

  Ο φυσικοθεραπευτής για την ρήξη προσθίου χιαστού ακολουθεί την παρακάτω διαδικασία:

  Στην 1η – 2η εβδομάδα, γίνεται προσπάθεια κάμψης του γόνατος από 0° - 90°, σύσπαση 4κέφαλου, ισομετρικές ασκήσεις προσαγωγών – απαγωγών και βακτηρίες μασχάλης φορτίζοντας μερικώς το χειρουργημένο κάτω άκρο.

  Στην 3η – 4η εβδομάδα, χρησιμοποιούνται βακτηρίες κατά περίπτωση και εάν είναι απαραίτητο.  Προσπάθεια για πλήρη έκταση γόνατος και κάμψη 90°+.
  Ισομετρικές ασκήσεις τετρακέφαλου και 1-2kg για προσαγωγούς – απαγωγούς – οπίσθιους μηριαίους.  Ασκήσεις με λάστιχο και στα τέσσερα επίπεδα.  Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, στατικό ποδήλατο την 4η εβδομάδα, step, εκπαίδευση σωστής βάδισης.  Ψυχρά επιθέματα.

  Στην 5η – 6η εβδομάδα, προσθέτει 1 – 2kg στον τετρακέφαλο και 2 – 3kg στους προσαγωγούς, απαγωγούς, οπίσθιους μηριαίους.  Ασκήσεις κλειστής κινητικής αλυσίδας (Squats – Legpress).  Τελειοποιούμε τη βάδιση.

  Στον 3ο – 4ο μήνα εφαρμόζει ασκήσεις πλήρους ανάκτησης δύναμης, τροχιάς, ελαστικότητας, τροχιάς ισχύος.  Συνίσταται αμοιβαία συνεργασία φυσικοθεραπευτού και πάσχοντος για την πλήρη αποκατάσταση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθέριος Πετρουτσόπουλος - KINISIS

    Βασ. Γεωργίου 11 & Σούρη
    15232 Χαλάνδρι
    210 6826927
    Ωράριο: Καθημερινά 8:30 - 20:30
    lpetroutsopoulos@gmail.com