Η οσφυαλγία είναι ο πόνος στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ των τελευταίων πλευρών και φτάνει μέχρι τους γλουτούς και όχι προς τα κάτω άκρα, γιατί τότε μιλάμε για ισχιαλγία. Υπάρχει η οξεία, υποξεία και χρόνια οσφυαλγία.

  Η διαφορά ανάμεσα τους χαρακτηρίζεται από την διάρκεια του πόνου. Υπολογίζεται ότι το 80% των ατόμων υποφέρουν κάποια στιγμή της ζωής τους από οσφυαλγία.


Αιτίες της οσφυαλγίας
  Στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, υπάρχουν διάφοροι ιστοί που όταν ερεθιστούν μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Όπως και άλλες αρθροπάθειες, έτσι και η οσφυαλγία παρουσιάζεται με πόνο που ονομάζουμε μηχανικό γιατί συνδέεται με το φορτίο και την κίνηση.

  Συνίσταται κυρίως ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ από τον θεράποντα και αξονική η μαγνητική τομογραφία για συνεκτίμηση. Το σίγουρο είναι ότι για την σωστή διάγνωση, εσείς και ο γιατρός σας παίζετε τον πιο σημαντικό ρόλο.


Εμφάνιση & εξέλιξη της οσφυαλγίας

  H οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης δέχεται την μεγαλύτερη επιβάρυνση από ΟΛΗ την σπονδυλική στήλη. Για τον λόγο αυτό η λάθος στάση, το σήκωμα υπερβολικού βάρους σε κάμψη, η ευθεία στάση, η αύξηση της λόρδωσης (π.χ. σε εγκύους), η παχυσαρκία, οι κακές στάσεις στο κάθισμα είναι μερικές αιτίες της οσφυαλγίας. Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι ο συνδυασμός προσπάθειας κάμψης (επίκυψης) και στροφής του κορμού.


Αντιμετώπιση της οσφυαλγίας: Δύο είναι οι στόχοι μας.

  • Ανακούφιση απο τον πόνο.

  • Διατήρηση της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης.


Αυτό το επιτυγχάνουμε με τους εξής τρόπους:

  • Με την ανάπαυση (κατάκλιση) που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση θεραπεία, αλλά ανάγκη λόγω των έντονων συμπτωμάτων και της διάρκειας του πόνου που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 6-7 ημέρες.
  • Με αντιμετώπιση του πόνου με συμπτωματική αγωγή, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά.
  • Μετά δε την κρίση της οσφυαλγίας, φυσικοθεραπεία που αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα για την μείωση του πόνου και αποκατάσταση της λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης.

Σωστές στάσεις - άσκηση

  Η διδασκαλία και εκμάθηση των βασικών μηχανισμών με την βοήθεια των οποίων θα αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες κρίσεις οσφυαλγίας, όπως για παράδειγμα στην εργασία στον τρόπο που κάθεστε, που σηκώνετε βάρη ή που κάθεστε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθέριος Πετρουτσόπουλος - KINISIS

    Βασ. Γεωργίου 11 & Σούρη
    15232 Χαλάνδρι
    210 6826927
    Ωράριο: Καθημερινά 8:30 - 20:30
    lpetroutsopoulos@gmail.com