Ο αχίλλειος τέντοντας είναι ο πιο ισχυρός τένοντας του ανθρώπινου σώματος . Είναι ικανός να δέχεται φορτίο που ισούται ακόμη και με το δεκαπλάσιο του βάρους του σώματος. Η ρήξη αχίλλειου τένοντα είναι βαριά κάκωση που προκαλεί αιφνίδιο και έντονο πόνο στο πίσω μέρος της ποδοκνημικής. Συμβαίνει όταν το φορτίο που ασκείται πάνω του είναι τέτοιο που ο τένοντας αδυνατεί να το «σηκώσει».
Οι περισσότερες ρήξεις του αχιλλείου τένοντος συμβαίνουν σε υψηλού επιπέδου δραστηριότητες όπως το τένις, μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Η ρήξη μπορεί να είναι μερική ή ολική και συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση (συρραφή των δύο κομμένων άκρων). Η φυσικοθεραπεία σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης αποκατάστασης αχιλλείου ξεκινά άμεσα.
Στόχος της φυσικοθεραπείας για την ρήξη αχιλλείου τένοντα από τη 1η – 2η εβδομάδα, είναι η αναλγησία και η διατήρηση της μυϊκής ικανότητας του υγιούς κάτω άκρου. Ισομετρικές ασκήσεις απαγωγών, προσαγωγών, καμπτήρων ισχίου, τετρακέφαλου μυός, ανάρροπες θέσεις, παγοθεραπεία είναι η πρώτη φάση.
Στη δεύτερη φάση, 3η – 4η εβδομάδα, ο φυσιοθεραπευτής στοχεύει στην πρόληψη της μυϊκής ατροφίας, ανάκτηση της ελαστικότητας του τένοντα και προοδευτική αύξηση του εύρους κίνησης της ποδοκνημικής άρθωσης (R.O.M). Προοδευτική φόρτιση με βακτηρίες ενδείκυνται.
Την 5η – 8η εβδομάδα, απομακρύνουμε τις βακτηρίες και αρχίζουμε ενεργητική κινησιοθεραπεία, ανάκτηση ιδιοδεκτικότητας. Ειδικές ήπιες ασκήσεις κλειστής κινητικής αλυσίδας.
Στον 3ο – 4ο μήνα, εφαρμόζει ασκήσεις πλήρους ανάκτησης δύναμης, τροχιάς, ελαστικότητας, τροχιάς, ισχύος.
Συνίσταται αμοιβαία συνεργασία φυσικοθεραπευτού και πάσχοντα για την πλήρη αποκατάσταση.