Ο αχίλλειος τέντοντας είναι ο πιο ισχυρός τένοντας του ανθρώπινου σώματος . Είναι ικανός να δέχεται φορτίο που ισούται ακόμη και με το δεκαπλάσιο του βάρους του σώματος. Η ρήξη αχίλλειου τένοντα είναι βαριά κάκωση που προκαλεί αιφνίδιο και έντονο πόνο στο πίσω μέρος της ποδοκνημικής. Συμβαίνει όταν το φορτίο που ασκείται πάνω του είναι τέτοιο που ο τένοντας αδυνατεί να το «σηκώσει». 

  Οι περισσότερες ρήξεις του αχιλλείου τένοντος συμβαίνουν σε υψηλού επιπέδου δραστηριότητες όπως το τένις, μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Η ρήξη μπορεί να είναι μερική ή ολική και συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση (συρραφή των δύο κομμένων άκρων). Η φυσικοθεραπεία σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης αποκατάστασης αχιλλείου ξεκινά άμεσα.

  Στόχος της φυσικοθεραπείας για την ρήξη αχιλλείου τένοντα από τη 1η – 2η εβδομάδα, είναι η αναλγησία και η διατήρηση της μυϊκής ικανότητας του υγιούς κάτω άκρου.  Ισομετρικές ασκήσεις απαγωγών, προσαγωγών, καμπτήρων ισχίου, τετρακέφαλου μυός, ανάρροπες θέσεις, παγοθεραπεία είναι η πρώτη φάση.

 Στη δεύτερη φάση, 3η – 4η εβδομάδα, ο φυσιοθεραπευτής στοχεύει στην πρόληψη της μυϊκής ατροφίας, ανάκτηση της ελαστικότητας του τένοντα και προοδευτική αύξηση του εύρους κίνησης της ποδοκνημικής άρθωσης (R.O.M).  Προοδευτική φόρτιση με βακτηρίες ενδείκυνται.

Την 5η – 8η εβδομάδα, απομακρύνουμε τις βακτηρίες και αρχίζουμε ενεργητική κινησιοθεραπεία, ανάκτηση ιδιοδεκτικότητας.  Ειδικές ήπιες ασκήσεις κλειστής κινητικής αλυσίδας.
 
Στον 3ο – 4ο μήνα, εφαρμόζει ασκήσεις πλήρους ανάκτησης δύναμης, τροχιάς, ελαστικότητας, τροχιάς, ισχύος.

Συνίσταται αμοιβαία συνεργασία φυσικοθεραπευτού και πάσχοντα για την πλήρη αποκατάσταση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθέριος Πετρουτσόπουλος - KINISIS

    Βασ. Γεωργίου 11 & Σούρη
    15232 Χαλάνδρι
    210 6826927
    Ωράριο: Καθημερινά 8:30 - 20:30
    lpetroutsopoulos@gmail.com