Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος όπου τα αντισώματα του πάσχοντος επιτίθενται στους νευρικούς άξονες που περιέχουν μια ουσία, την μυελίνη.  Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα και επιπλοκές που διαφοροποιούντε από άτομο σε άτομο.  

  Η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση είναι σημαντικό να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ικανότητες αλλά την ιδιοσυγκρασία του κάθε ενός ατόμου ξεχωριστά.  Το ασκησιολόγιο επιδιώκει να επιφέρει βελτίωση της ισορροπίας, αναλυτική επανεκπαίδευση της βάδισης, έλεγχος του σώματος (ιδιαίτερα όταν λόγω της σπαστικότητας το άτομο αρχίζει να επιταχύνει ή να μπερδεύει τα βήματά του).

  Είναι σημαντικό ο φυσικοθεραπευτής για την σκλήρυνση κατα πλάκας να εκπονεί το ασκησιολόγιο χωρίς αυτό να επιφέρει κόπωση, να είναι ήρεμος και υπομονετικός για την καλύτερη αντιμετώπιση.

  Οι ασκήσεις μπορεί να γίνονται από ορθία, καθιστή, ξαπλωτή θέση και να έχουν ποικιλία. Η συχνότητα των συνεδριών συνήθως δεν υπερβαίνει τις δύο ανά βδομάδα και είναι ικανοποιητικές για τη συντήρηση της κατάστασης με δεδομένο ότι η αντιμετώπιση είναι χρόνια.

 Σύγχρονα διεθνή ερευνητικά δεδομένα συμφωνούν πως ο ακρογωνιαίος λύθος, για την αποτελεσματική, συνολική αντιμετώπιση της νόσου (σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή), είναι η «λειτουργική φυσικοθεραπεία». Γι' αυτό τα άτομα με σκλήρυνσηκατά πλάκας πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, από εξειδικευμένους θεραπευτές, που απώτερο στόχο έχουν να αναπτύξουν στον ασθενή στρατηγικές βελτίωσης της ποιότητας της ζωής του.

 Μια βασική τεχνική αντιμετώπισης είναι η μέθοδος Pilates . Η μέθοδος Pilates έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές τις ιδιότητες στη βελτίωση της ελαστικότητας, της δύναμης, του συντονισμού των κινήσεων και της βελτίωσης του κινητικού ελέγχου στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι με κατάλληλες προσαρμογές, το Pilates έχει πλέον ενταχθεί σε πολλές αξιόλογες ιδιωτικές κλινικές του εξωτερικού ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι θεραπευτικές ασκήσεις με τη μέθοδο Pilates, μεταφράζονται σε κινήσεις που γίνονται στην καθημερινότητα όπως όταν κάποιος σηκώνεται από το κρεβάτι του ή από ένα κάθισμα, όταν ανεβαίνει σκάλες κ.λπ.

Η άμεση εισαγωγή του «θεραπευτικού Pilates» (Rehabilitation Pilates) στη σκλήρυνση κατά πλάκας συμβάλλει σημαντικά στη πρόληψη της αναπηρίας, στη βελτίωση των επιδόσεων σε καθημερινές δραστηριότητες και κατ’επέκταση στη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ψυχολογίας των ασθενών .

Πιο συγκεκριμένα, ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο, το οποίο διαμορφώνεται ύστερα από εξειδικευμένο μυοσκελετικό έλεγχο, από ειδικευμένο Φυσιοθεραπευτή, συμβάλει στη:

    -διατήρηση της μυοσκελετικής αρτιότητας με ασκήσεις επιλλεκτικής ενδυνάμωσης και ελαστικότητας
    -βελτίωση φυσικής κατάστασης και αντιμετώπιση της πρόωρης κόπωσης
    -αύξηση της αυτοπεποίθησης και αίσθησης αυτονομίας (το άτομο αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του)
  -μείωση της κατάθλιψης και του άγχους (έρευνες αποδεικνύουν οτι ο οργανισμός μέσω της άσκησης και της κοινωνικοποίησης, παράγει «ορμόνες ευφορίας», τις ενδορφίνες)
   -βελτίωση των νοητικών λειτουργιών (αποδεδειγμένα το Pilates βελτιώνει την μνήμη και ενεργοποιεί ποικιλοτρόπως πολλαπλά κέντρα ελέγχου στον εγκέφαλου.

 

Στο φυσικοθεραπευτήριο KINISIS εφαρμόζεται σαν θεραπευτική μέθοδος από απόλυτα εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές με αξιολόγηση  κάθε περιστατικού ξεχωριστά και εκπόνηση ατομικού προγράμματος εφαρμογής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθέριος Πετρουτσόπουλος - KINISIS

    Βασ. Γεωργίου 11 & Σούρη
    15232 Χαλάνδρι
    210 6826927
    Ωράριο: Καθημερινά 8:30 - 20:30
    lpetroutsopoulos@gmail.com