Ρήξη υπερακανθίου ( μυών του στροφικού πετάλου )

 Η ρήξη του υπερακανθίου, μαζί με την τενοντοπάθεια του τένοντα αυτού αποτελεί τη συχνότερη αιτία πόνου στον ώμο. Αν και συνήθως ο τένοντας που πάσχει είναι ο υπερακάνθιος, εντούτοις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο όρος "ρήξη τενοντίου πετάλου", όταν συνυπάρχουν ρήξεις και σε άλλους τένοντες του ώμου, όπως ο υπακάνθιος και ο υποπλάτιος.

Η τενοντοπάθεια του υπερακανθίου συνήθως οφείλεται στην καθημερινή χρήση και καταπόνηση του τένοντα στον ώμο, που σε συνδυασμό με την πτωχή αιμάτωση της περιοχής αυτής του τένοντα, οδηγεί στη δημιουργία βλαβών και ρήξεων στον υπερακάνθιο. Επίσης, στενός υπακρωμιακός χώρος ( ο χώρος στον οποίο κινείται ο τένοντας ) δημιουργεί το σύνδρομο πρόσκρουσης του τένοντα, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε φθορά του τένοντα και επαναλαμβανόμενα επεισόδια τενοντοπάθειας.

Έχετε ρήξη στους τένοντες των μυών του στροφικού πετάλου – υπερακάνθιου τένοντα?

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  Πόνος όταν προσπαθείτε να σηκώσετε το χέρι ή να ξαπλώσετε πάνω σε αυτόν τον ώμο.  Η ένταση του πόνου ποικίλει, χωρίς να προσδιορίζει πάντα τη βαρύτητα της βλάβης.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
  Ο γιατρός θα σας υποβάλλει είτε σε ακτινογραφία, είτε σε μαγνητική ( M.R.I. ) ώμου για να διαγνωσθεί ο βαθμός της βλάβης ( πιθανή ρήξη ολική ή μερική ασβεστοποιός περιαθρίτις ).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το βαθμό βλάβης , το επάγγελμα, την ηλικία. Συνήθως υπάρχει μια συντηρητική αγωγή ( φυσιοθεραπεία – φάρμακα ) η οποία αν δεν αποδώσει, ακολουθείται από μια χειρουργική αποκατάσταση.

  Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ξεκινούμε άμεσα την φυσικοθεραπευτική αγωγή, για να διατηρήσουμε την ευκαμψία του ώμου ( R.O.M ) και να επαναφέρουμε την άρθρωση βάσει ειδικού πρωτοκόλλου αποκατάστασης στην προτέρα φυσιολογική λειτουργία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθέριος Πετρουτσόπουλος - KINISIS

    Βασ. Γεωργίου 11 & Σούρη
    15232 Χαλάνδρι
    210 6826927
    Ωράριο: Καθημερινά 8:30 - 20:30
    lpetroutsopoulos@gmail.com