Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση που αρχίζει από τον χόνδρο (ιστός που καλύπτει τα δύο άκρα των οστών). Στην συνέχεια προσβάλει το οστό που βρίσκεται κάτω από τον χόνδρο, τον αρθρικό υμένα και άλλες περιοχές (τένοντες- συνδέσμους). Το γόνατο είναι μία από τις αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνότερα από οστεοαρθρίτιδα (Ο.Α.)

Συμπτώματα: Οι πιο σημαντικές εκδηλώσεις που αντιλαμβάνεται ο ασθενής είναι ο πόνος και ο περιορισμός της λειτουργικότητας της άρθρωσης, η παραμόρφωση του γόνατος και αστάθεια στην άρθρωση. Ο πόνος είναι μηχανικός, αν και μερικές φορές δεν υποχωρεί τελείως κατά την ανάπαυση, ανάλογα με τις κινήσεις ή την θέση του πάσχοντος στον ύπνο.

Διάγνωση: Η κλινική εικόνα (πόνος- περιορισμός κινητικότητας της άρθρωσης) έρχεται να επιβεβαιωθεί με τον ακτινολογικό έλεγχο. Η μαγνητική τομογραφία έρχεται να συμπληρώσει έναν πλήρη διαγνωστικό έλεγχο, πιθανότατα όμως σε ένα προεγχειρητικό στάδιο. Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται ολοένα και πιο πολύ στην έγκαιρη διάγνωση και συγκράτηση της εξέλιξης της (Ο.Α.). Στο μέλλον ο εντοπισμός της (Ο.Α.) αναμένεται να γίνεται με ειδικούς δείκτες στο αίμα και στο αρθρικό υγρό.

Παράγοντες που επιβαρύνουν την εξέλιξη: Όταν η άρθρωση δεν λειτουργεί σωστά ή επιβαρύνεται υπερβολικά, τότε μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για Ο.Α. στο γόνατο.


Ας δούμε περιπτώσεις που εμφανίζονται συχνά:

  • Παραμόρφωση σε ραιβό ή βλαισό γόνατο που οδηγεί σε επιβάρυνση του έσω η έξω γόνατος.
  • Όταν το ένα πόδι είναι κατά τι μακρύτερο του άλλου, οπότε το μακρύτερο δέχεται μεγαλύτερο βάρος.
  • Εργασίες όπου το γόνατο υφίσταται βάρη, η διαρκείς στάσεις που το καταπονούν.
  • Παχυσαρκία - μυϊκή αδυναμία.


Υπάρχει θεραπεία για την Ο.Α. γόνατος;

  Υπάρχουν διάφορα επίπεδα θεραπείας αλλά σε όλα παίζει πρωταρχικό ρόλο ο ασθενής. Είναι απαραίτητη η πληροφόρηση και συνεργασία με τον ασθενή.

Προστασία άρθρωσης

Ήπιες ασκήσεις, ποδήλατο, κολύμβηση, ψηλά καθίσματα, έκταση ποδιών, συχνή αλλαγή στάσης.


Αρνητικοί παράγοντες

Παχυσαρκία, πεζοπορία με βάρος, γονάτισμα, η κάθισμα οκλαδόν, σκάλες, απότομα άλματα η στροφές.

Αντιμετώπιση Ο.Α. γόνατος :

  • Σε κάθε περίπτωση η φαρμακευτική αγωγή και η εφαρμογή φυσικοθεραπευτικής αγωγής είναι αναγκαία. Εκτός της εφαρμογής ενός πλήρους προγράμματος είναι αναγκαία ειδική θεραπευτική γυμναστική.
  • Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται αργά, κατά προτίμηση δύο φορές την ημέρα. Συνιστώνται ασκήσεις με στατικό ποδήλατο και ασκήσεις στο νερό.
  • Μετά την άσκηση η εφαρμογή κρύου (παγοκύστης η κομπρέσας) είναι χρήσιμη.
  • Τέλος σε περίπτωση παραμόρφωσης η θεραπευτική οδός είναι η χειρουργική επέμβαση η αποκαλούμενη ολική αρθροπλαστικής γόνατος.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθέριος Πετρουτσόπουλος - KINISIS

    Βασ. Γεωργίου 11 & Σούρη
    15232 Χαλάνδρι
    210 6826927
    Ωράριο: Καθημερινά 8:30 - 20:30
    lpetroutsopoulos@gmail.com