Οσφυαλγία

Αιτίες της οσφυαλγίας
  Στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, υπάρχουν διάφοροι ιστοί που όταν ερεθιστούν μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Όπως και άλλες αρθροπάθειες, έτσι και η οσφυαλγία παρουσιάζεται με πόνο που ονομάζουμε μηχανικό γιατί συνδέεται με το φορτίο και την κίνηση.

  Συνίσταται κυρίως ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ από τον θεράποντα και αξονική η μαγνητική τομογραφία για συνεκτίμηση. Το σίγουρο είναι ότι για την σωστή διάγνωση, εσείς και ο γιατρός σας παίζετε τον πιο σημαντικό ρόλο.


Εμφάνιση & εξέλιξη της οσφυαλγίας

  H οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης δέχεται την μεγαλύτερη επιβάρυνση από ΟΛΗ την σπονδυλική στήλη. Για τον λόγο αυτό η λάθος στάση, το σήκωμα υπερβολικού βάρους σε κάμψη, η ευθεία στάση, η αύξηση της λόρδωσης (π.χ. σε εγκύους), η παχυσαρκία, οι κακές στάσεις στο κάθισμα είναι μερικές αιτίες της οσφυαλγίας. Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι ο συνδυασμός προσπάθειας κάμψης (επίκυψης) και στροφής του κορμού.


Αντιμετώπιση της οσφυαλγίας: Δύο είναι οι στόχοι μας.

  • Ανακούφιση απο τον πόνο.

  • Διατήρηση της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης.


Αυτό το επιτυγχάνουμε με τους εξής τρόπους:

  • Με την ανάπαυση (κατάκλιση) που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση θεραπεία, αλλά ανάγκη λόγω των έντονων συμπτωμάτων και της διάρκειας του πόνου που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 6-7 ημέρες.
  • Με αντιμετώπιση του πόνου με συμπτωματική αγωγή, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά.
  • Μετά δε την κρίση της οσφυαλγίας, φυσικοθεραπεία που αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα για την μείωση του πόνου και αποκατάσταση της λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης.

Σωστές στάσεις - άσκηση

  Η διδασκαλία και εκμάθηση των βασικών μηχανισμών με την βοήθεια των οποίων θα αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες κρίσεις οσφυαλγίας, όπως για παράδειγμα στην εργασία στον τρόπο που κάθεστε, που σηκώνετε βάρη ή που κάθεστε.

0
0
0
s2smodern

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθέριος Πετρουτσόπουλος - KINISIS

    Βασ. Γεωργίου 11 & Σούρη
    15232 Χαλάνδρι
    210 6826927
    Ωράριο: Καθημερινά 8:30 - 20:30
    lpetroutsopoulos@gmail.com

©KINISIS. Developed & Hosted by LogicSoft.

Search

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies  για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.