Αναπνευστικές παθήσεις

Αναπνευστική φυσικοθεραπεία

 Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία ασχολείται με τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και τις συνθήκες που επηρεάζουν τους πνεύμονες και την αναπνοή, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεα, το άσθμα, η κυστική ίνωση, οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, οι βρογχεκτασίες, οι νευρομυϊκές παθήσεις.

 Παραδοσιακά, οι φυσικοθεραπευτές βοηθούν στην κινητοποίηση και κάθαρση των βρογχικών εκκρίσεων. Η παρέμβασή τους ακόμη περιλαμβάνει τεχνικές διαχείρισης της δύσπνοιας, ασκήσεις αναπνοής, εκπαίδευση για την ασθένεια και πνευμονική αποκατάσταση (ειδικά προγράμματα άσκησης για αναπνευστικές παθήσεις). Τα τελευταία χρόνια, σε διεθνές επίπεδο τα ειδικά προγράμματα άσκησης που συνταγογραφούνται από φυσικοθεραπευτές έχουν αυξηθεί σε πολλούς τομείς, και εκτείνονται από την εντατική φροντίδα έως τις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στη φροντίδα των ασθενών περιλαμβάνει την αξιολόγηση και θεραπευτική αντιμετώπιση με στόχους:

    -Την κινητοποίηση και υποβοήθηση της απόχρεμψης των εκκρίσεων (πτυέλων).
    -Τη διατήρηση και βελτίωση της ικανότητας άσκησης μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης που οργανώνει, παρέχει και βοηθάει τον ασθενή να εκτελέσει.
    -Τη διατήρηση και βελτίωση της ισχύος των αναπνευστικών μυών.
    -Τον έλεγχο και τη μείωση της δύσπνοιας και του έργου της αναπνοής, μέσα από θέσεις ανακούφισης και τεχνικές χαλάρωσης.
    -Τον καλύτερο έλεγχο της αναπνοής, όπως με συνειδητή χαλάρωση και διαφραγματική αναπνοή.
    -Τη βελτίωση των λειτουργικών ικανοτήτων (όπως διεξαγωγή καθημερινών δραστηριοτήτων) και της ποιότητας ζωής.
    -Την υποστήριξη κατά τον απογαλακτισμό από τον μηχανικό αερισμό και τη διαχείριση του μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού.
    -Την εκπαίδευση για τη βελτίωση των γνώσεων της φυσιολογικής λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος και της κατανόησης της ασθένειας και των συμπτωμάτων της.
    Την προώθηση υγιεινών συνηθειών και της άσκησης για τους ασθενείς με αναπνευστικές παθήσεις.

Ο φυσικοθεραπευτής θέτει συγκεκριμένους στόχους μαζί με τον ασθενή, αναλόγως τις ανάγκες του και το περιβάλον και εργάζεται με την υπόλοιπη διεπιστημονική ομάδα για την επίτευξη αυτών.

0
0
0
s2smodern

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθέριος Πετρουτσόπουλος - KINISIS

    Βασ. Γεωργίου 11 & Σούρη
    15232 Χαλάνδρι
    210 6826927
    Ωράριο: Καθημερινά 8:30 - 20:30
    lpetroutsopoulos@gmail.com

©KINISIS. Developed & Hosted by LogicSoft.

Search

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies  για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.